Τι θα φάμε σήμερα
🥗 Η σαλάτα που νηστεύει… αλλά δεν πεινάει!
Για όσους θέλουν κάτι δροσερό, χορταστικό και νηστίσιμο, αυτή η σαλάτα με πλιγούρι, λαχανικά και άρωμα θάλασσας είναι ό,τι πρέπει! Δεν χρειάζεται μαγείρεμα, φτιάχνεται με απλά υλικά, και μπορεί να σταθεί ως κυρίως γεύμα. Ιδανική για τις μέρες που νηστεύεις, αλλά δεν θες να ζήσεις με φρυγανιές και σαλάτα μαρούλι.
Φουσκώνεις το πλιγούρι, ψιλοκόβεις τα λαχανικά, ανοίγεις την κονσέρβα σου… και σε λίγα λεπτά έχεις στο πιάτο σου Μεσόγειο.

🥗 Πλιγούρι με λαχανικά, μυρωδικά & θαλασσινή νότα (χωρίς μαγείρεμα!)
Για νηστείες, βεγκάνες, και όσους θέλουν κάτι ελαφρύ αλλά τίμιο.
✨ Υλικά (για 2-3 μερίδες):
- 1 φλ. πλιγούρι (ψιλό ή μετρίου κόκκου)
- 1 ½ φλ. βραστό νερό (ή ζωμό λαχανικών για έξτρα γεύση)
- 1/2 αγγούρι (κομμένο σε κυβάκια)
- 1 μέτρια ντομάτα (ψιλοκομμένη ή cherry κομμένα στα 4)
- 1 μικρή πιπεριά (ό,τι χρώμα σου αρέσει)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό (ή δυόσμο/βασιλικό, για άρωμα)
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κονσέρβα θαλασσινά (καλαμάρι, σουπιά ή χταποδάκι σε άλμη ή λάδι — νηστίσιμα πάντα!)
- Προαιρετικά: ελιές, κάπαρη, λίγο ξύσμα λεμονιού ή και καπνιστή πάπρικα
👩🍳 Εκτέλεση:
- Ρίξε το βραστό νερό στο πλιγούρι, σκέπασε και άσε το για 10-15 λεπτά να φουσκώσει. Ξεσκέπασε, ανακάτεψε με πιρούνι να αφρατέψει.
- Πρόσθεσε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ρίξε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και λεμόνι.
- Άνοιξε την κονσέρβα με τα θαλασσινά (στράγγισέ τα αν έχουν πολλά υγρά) και ανακάτεψέ τα ελαφρά μέσα στο μείγμα.
- Άφησέ το στο ψυγείο για 20 λεπτά να δέσουν τα αρώματα — ή φάτο επί τόπου, γιατί… ποιος περιμένει;
🍴Σερβίρεις:
- Σε μεγάλο μπολ με φρέσκο ψωμάκι,
- Σε φύλλα μαρουλιού σαν “wrap”,
- Ή με ψητές πιτούλες αν θες κάτι έξτρα.
💡Τιπ ζόρικου μυρωδικού: Αν θες βαθύτερη “ανατολίτικη” γεύση, πρόσθεσε λίγη σούμακ ή ζάταρ. Αν θες καλοκαιρινό νησιώτικο, βάλε λίγο τριμμένο φινόκιο ή άνιθο.
🌊 Αυτή η σαλάτα χτυπάει όλα τα κουτάκια: νηστίσιμη, φουλ vegan (αν αφήσεις τα θαλασσινά), χορταστική, δροσερή και… zero μαγείρεμα.
✔️ Βαθμός ευκολίας:
5/5 – Το κάνει κι η γιαγιά με κλειστά μάτια.
💶 Κόστος συνόλου υλικών:
Περίπου 5–6€ (αναλόγως τι θαλασσινά βάλεις και πόσο bio τρως 😄)
🔥 Θερμίδες ανά μερίδα (προσεγγιστικά):
300–350 kcal (υγιεινό, χορταστικό, χωρίς τύψεις)