Τι θα φάμε σήμερα
Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας
Μια συνταγή με ρίζες από την Πόλη και άρωμα που ξυπνά οικογενειακά τραπέζια

🥩 Υλικά για το μοσχαράκι (4 άτομα):
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 400 γρ. ντομάτα τριμμένη (ή κονκασέ)
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2-3 κόκκοι μπαχάρι
- Αλάτι – πιπέρι
🍆 Για τον πουρέ μελιτζάνας:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 φλ. γάλα (ζεστό)
- 1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
- Αλάτι – πιπέρι
🔥 Εκτέλεση:
Μοσχαράκι κοκκινιστό
- Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρεις μέχρι να γυαλίσουν.
- Σβήνεις με το κρασί, αφήνεις 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι.
- Σιγομαγειρεύεις για 1,5–2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να “δέσει” η σάλτσα.
Πουρές μελιτζάνας
- Ψήνεις τις μελιτζάνες ολόκληρες στο γκριλ ή σε φλόγα, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα και να μαλακώσουν (γύρω στα 30 λεπτά).
- Τις αφήνεις λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζεις. Τις πολτοποιείς με πιρούνι ή μούλτι.
- Σε κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο, ρίχνεις το αλεύρι, ανακατεύεις (σαν ρου).
- Προσθέτεις το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας διαρκώς.
- Ρίχνεις τις μελιτζάνες, ανακατεύεις καλά και στο τέλος προσθέτεις το τυρί. Διορθώνεις με αλάτι και πιπέρι.
🍽️ Σερβίρισμα:
Βάζεις τον πουρέ στη βάση του πιάτου και από πάνω το μοσχαράκι με λίγη από τη σάλτσα του.
Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή καπνιστή πάπρικα για άρωμα και χρώμα.