Τι θα φάμε σήμερα

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας

Published

on

Μια συνταγή με ρίζες από την Πόλη και άρωμα που ξυπνά οικογενειακά τραπέζια

🥩 Υλικά για το μοσχαράκι (4 άτομα):

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη (ή κονκασέ)
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2-3 κόκκοι μπαχάρι
  • Αλάτι – πιπέρι

🍆 Για τον πουρέ μελιτζάνας:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. γάλα (ζεστό)
  • 1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
  • Αλάτι – πιπέρι

🔥 Εκτέλεση:

Μοσχαράκι κοκκινιστό

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρεις μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Σβήνεις με το κρασί, αφήνεις 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι.
  5. Σιγομαγειρεύεις για 1,5–2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να “δέσει” η σάλτσα.

Πουρές μελιτζάνας

  1. Ψήνεις τις μελιτζάνες ολόκληρες στο γκριλ ή σε φλόγα, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα και να μαλακώσουν (γύρω στα 30 λεπτά).
  2. Τις αφήνεις λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζεις. Τις πολτοποιείς με πιρούνι ή μούλτι.
  3. Σε κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο, ρίχνεις το αλεύρι, ανακατεύεις (σαν ρου).
  4. Προσθέτεις το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας διαρκώς.
  5. Ρίχνεις τις μελιτζάνες, ανακατεύεις καλά και στο τέλος προσθέτεις το τυρί. Διορθώνεις με αλάτι και πιπέρι.

🍽️ Σερβίρισμα:

Βάζεις τον πουρέ στη βάση του πιάτου και από πάνω το μοσχαράκι με λίγη από τη σάλτσα του.
Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή καπνιστή πάπρικα για άρωμα και χρώμα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Trending

Exit mobile version