Τι θα φάμε σήμερα
🐑 Αρνάκι με Αγκινάρες Αυγολέμονο: Άνοιξη στο Πιάτο
Υπάρχει φαγητό που να μυρίζει περισσότερο άνοιξη; Αν η απάντηση δεν είναι “αρνάκι με αγκινάρες”, τότε κάτι κάνουμε λάθος. Το άρωμα της αγκινάρας, η λιπαρότητα του τρυφερού αρνιού και το βελούδινο αυγολέμονο δημιουργούν μια σπάνια ισορροπία γεύσης.

📝 Υλικά (για 4 άτομα)
- 1.5 κιλό αρνί (σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε μερίδες
- 8 φρέσκες αγκινάρες (ή κατεψυγμένες)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 2 αυγά (ολόκληρα)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Προαιρετικά: 2-3 πατάτες για πιο “γεμάτο” πιάτο
- Νερό (ή ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου)
🔪 Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το αρνί: Σε φαρδιά (σοτέζα) ή μια απλά μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το αρνί μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε προσωρινά.
- Το άρωμα αρχίζει εδώ: Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια (ξερό + φρέσκα) και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε πάλι το κρέας.
- Σβήνουμε με λεμόνι: Προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με νερό (ή ζωμό) και σιγοβράζουμε για ~1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το αρνάκι.
- Οι αγκινάρες μπαίνουν αργά: Προσθέτουμε τις αγκινάρες (καθαρισμένες και κομμένες στη μέση αν είναι φρέσκες). Αν θέλουμε, ρίχνουμε και πατάτες. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 25-30 λεπτά.
- Το αυγολέμονο – η μαγεία: Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό του δεύτερου λεμονιού. Παίρνουμε σιγά-σιγά ζουμί από την κατσαρόλα (2-3 κουτάλες) και το προσθέτουμε στα αυγά για να μην κόψει το αυγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά (μην ανακατεύετε με κουτάλα – δεν είμαστε βάρβαροι).
- Τελευταίο σιγανό βράσιμο για 2-3 λεπτά. Το φαγητό δεν πρέπει να κοχλάσει μετά το αυγολέμονο – θέλουμε βελούδινη υφή, όχι ομελέτα.
🍋 Τι ταιριάζει μαζί του;
- Ένα λευκό ξηρό κρασί, με οξύτητα: Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά.
- Μια φρέσκια χωριάτικη σαλάτα ή σπαράγγια βραστά με λαδολέμονο.
- Μια σιωπή ευλάβειας όταν θα βουτάτε το ψωμί στο αυγολέμονο.