Τι θα φάμε σήμερα

🐑 Αρνάκι με Αγκινάρες Αυγολέμονο: Άνοιξη στο Πιάτο

Published

on

Υπάρχει φαγητό που να μυρίζει περισσότερο άνοιξη; Αν η απάντηση δεν είναι “αρνάκι με αγκινάρες”, τότε κάτι κάνουμε λάθος. Το άρωμα της αγκινάρας, η λιπαρότητα του τρυφερού αρνιού και το βελούδινο αυγολέμονο δημιουργούν μια σπάνια ισορροπία γεύσης.


📝 Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1.5 κιλό αρνί (σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε μερίδες
  • 8 φρέσκες αγκινάρες (ή κατεψυγμένες)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 2 αυγά (ολόκληρα)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Προαιρετικά: 2-3 πατάτες για πιο “γεμάτο” πιάτο
  • Νερό (ή ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου)

🔪 Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το αρνί: Σε φαρδιά (σοτέζα) ή μια απλά μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το αρνί μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε προσωρινά.
  2. Το άρωμα αρχίζει εδώ: Στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια (ξερό + φρέσκα) και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε πάλι το κρέας.
  3. Σβήνουμε με λεμόνι: Προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι, τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με νερό (ή ζωμό) και σιγοβράζουμε για ~1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το αρνάκι.
  4. Οι αγκινάρες μπαίνουν αργά: Προσθέτουμε τις αγκινάρες (καθαρισμένες και κομμένες στη μέση αν είναι φρέσκες). Αν θέλουμε, ρίχνουμε και πατάτες. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 25-30 λεπτά.
  5. Το αυγολέμονο – η μαγεία: Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό του δεύτερου λεμονιού. Παίρνουμε σιγά-σιγά ζουμί από την κατσαρόλα (2-3 κουτάλες) και το προσθέτουμε στα αυγά για να μην κόψει το αυγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά (μην ανακατεύετε με κουτάλα – δεν είμαστε βάρβαροι).
  6. Τελευταίο σιγανό βράσιμο για 2-3 λεπτά. Το φαγητό δεν πρέπει να κοχλάσει μετά το αυγολέμονο – θέλουμε βελούδινη υφή, όχι ομελέτα.

🍋 Τι ταιριάζει μαζί του;

  • Ένα λευκό ξηρό κρασί, με οξύτητα: Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο ή Μαλαγουζιά.
  • Μια φρέσκια χωριάτικη σαλάτα ή σπαράγγια βραστά με λαδολέμονο.
  • Μια σιωπή ευλάβειας όταν θα βουτάτε το ψωμί στο αυγολέμονο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Trending

Exit mobile version