Συνταγές
🍝 Μακαρονάδα Πριμαβέρα με Λαχανικά Εποχής: Γεύση Άνοιξης στο Πιάτο!
Η πριμαβέρα σημαίνει «άνοιξη» στα ιταλικά – και αυτή η μακαρονάδα είναι ό,τι πιο φρέσκο και πολύχρωμο μπορεί να μπει στο πιάτο σου. Ιδανική για χορτοφάγους, ελαφριά αλλά πλούσια σε γεύση, και πάνω απ’ όλα: φτιαγμένη με τα λαχανικά που βρίσκουμε τώρα στην αγορά.

🛒 Υλικά (για 4 μερίδες):
- 400 γρ. μακαρόνια (ιδανικά πένες, φουζίλι ή σπαγγέτι)
- 2 μικρά κολοκυθάκια σε φέτες
- 1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
- 1 κρεμμύδι (κατά προτίμηση κόκκινο), σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
- 1 κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά σε λωρίδες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες ώριμες (ή 10 ντοματίνια), σε κύβους
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- Αλάτι, πιπέρι
- (προαιρετικά) Λίγο πεκορίνο ή φέτα για το σερβίρισμα
👨🍳 Εκτέλεση:
- Βράσε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στράγγισέ τα, κράτα ένα φλιτζάνι από το νερό τους και άφησέ τα στην άκρη.
- Σόταρε τα λαχανικά: Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, βάλε το ελαιόλαδο και τσιγάρισε πρώτα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν, πρόσθεσε τη μελιτζάνα και τις πιπεριές. Μετά από 5’ βάλε και τα κολοκυθάκια.
- Πρόσθεσε τις ντομάτες και αλατοπιπέρωσε. Άφησε τα να σιγομαγειρευτούν για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα και να γίνει ένα δεμένο, αρωματικό σύνολο. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
- Ρίξε τα μακαρόνια μέσα στο τηγάνι και ανακάτεψε καλά για να δέσουν με τα λαχανικά. Αν είναι στεγνό, ρίξε λίγο ακόμη από το νερό που κράτησες.
- Τέλος με το φρέσκο βότανο και (αν θες) λίγο τριμμένο τυρί.
📝 Tips:
- Η μελιτζάνα μπορεί να προψηθεί για πιο “καπνιστή” γεύση.
- Μπορείς να προσθέσεις καρότο, μανιτάρια ή αρακά αν είναι της εποχής.
- Για vegan εκδοχή, απλώς απόφυγε το τυρί ή βάλε διατροφική μαγιά.
🌿 Το καλό της εποχικής κουζίνας;
Ό,τι κι αν βρεις στη λαϊκή, το βάζεις στο τηγάνι σου. Η φύση ξέρει πότε πρέπει να φας τι. Και αυτή η πριμαβέρα το αποδεικνύει στο πιάτο.
Καλή όρεξη – και μη ξεχάσεις να σκουπίσεις το πιάτο με λίγο ψωμί στο τέλος. Είναι παράδοση, όχι αγένεια.