Γαστρονομία
Ράμεν: Το Στρητ Φουντ του Τόκιο στο Τραπέζι σας!
Τι είναι όμως το ράμεν; Πρόκειται για μια πλούσια, γευστική και γεμάτη υφές σούπα με ζυμαρικά (νούντλς). Στην Ιαπωνία, το ράμεν είναι δημοφιλές ως γρήγορο φαγητό, όπως το αντίστοιχο σουβλάκι στην Ελλάδα. Αλλά πώς φτιάχνεται το ράμεν;

Οι σεφ που το παρασκευάζουν συνήθως δεν αποκαλύπτουν εύκολα τα μυστικά τους, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Το σίγουρο είναι ότι η βάση του είναι ένας καλός, δυνατός ζωμός, συνήθως φτιαγμένος από βρασμένα κόκκαλα, κρέας, λαχανικά και μυρωδικά. Σε αυτόν τον ζωμό βράζουν τα χειροποίητα νουντλς και γαρνίρονται με σουρίμι, θαλασσινά, λάδι καίλ (είδος λάχανου, αλλά στην Ελλάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λαχανίδα, που είναι εξίσου νόστιμη και πλησιάζει στη γεύση του καίλ), κομμάτια από βραστό κρέας και λαχανικά.
Ας δούμε όμως πώς μπορείτε να φτιάξετε μια συνταγή προσαρμοσμένη στα υλικά που είναι πιο εύκολα διαθέσιμα στην αγορά μας. Θα ενθουσιάσει τα παιδιά σας, ειδικά αν είναι φανατικοί των άνηθων γεύσεων!
Υλικά για τον ζωμό:
- 2 κύβοι κρέατος (ή, ιδανικά, στήθος μοσχαριού με οστό και χοιρινό με κόκαλο)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 καρότο
- Λίγο σέλινο
- Νουντλς (ζυμαρικά για ράμεν)
- Μανιτάρια ή έτοιμο κατεψυγμένο ασιατικό μείγμα λαχανικών (υπάρχει στα σούπερ μάρκετ)
- Λαχανίδα, λάχανο ή προ-βρασμένο λαχανάκι Βρυξελλών (για να γίνει πιο ευχάριστο για τα παιδιά)
- Κομμάτια από βραστό ή ψητό κρέας (κοτόπουλο ή μοσχάρι)
- Σουρίμι (ιδανικά αστακοουράς σε ροδέλες)
- Βραστές γαρίδες
- Σάλτσα σόγιας (για να σερβίρετε αντί για αλάτι)
- Σάλτσα τσίλι (για τους πιο τολμηρούς)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του ζωμού: Βράζουμε νερό και προσθέτουμε μέσα 2 κύβους κρέατος. Αν έχουμε την ευχέρεια, μπορούμε να βράσουμε κρέας με κόκκαλο, όπως στήθος μοσχαριού με οστό και χοιρινό. Αντί για κύβους, η γεύση του ζωμού θα είναι πολύ πιο πλούσια. Στο ζωμό, προσθέτουμε ένα ξερό κρεμμύδι, 2 φύλλα δάφνης, 1 καρότο και λίγο σέλινο. Ξαφρίζουμε συνεχώς τον ζωμό και αφήνουμε να μειωθεί στο 1/3 της κατσαρόλας για να πάρει έντονη γεύση.
- Προετοιμασία των νουντλς: Βάζουμε τα νουντλς (ζυμαρικά για ράμεν) σε καυτό βρασμένο νερό, για να φουσκώσουν χωρίς να τα βράσουμε πολύ. Θα μαγειρευτούν μαζί με τον ζωμό αργότερα.
- Σοτάρισμα λαχανικών: Στο γουόκ ή σε ένα βαθύ τηγάνι (σοτέζα), ρίχνουμε τα λαχανικά που θέλουμε να προσθέσουμε στην σούπα, όπως μανιτάρια, κατεψυγμένο ασιατικό μείγμα λαχανικών ή λαχανίδα/λάχανο/λαχανάκι Βρυξελλών. Τα αφήνουμε να μαραθούν λίγο και μετά ρίχνουμε τον ζωμό για την μερίδα που ετοιμάζουμε.
- Συγκέντρωση του πιάτου: Προσθέτουμε τα νουντλς στον ζωμό και ανακατεύουμε για λίγο πάνω στη φωτιά. Μόλις μαγειρευτεί, τοποθετούμε το μείγμα σε ένα βαθύ μπολ.
- Γαρνίρισμα: Στο μπολ, προσθέτουμε κομμάτια από το βραστό κρέας ή ψητό κρέας (κοτόπουλο ή μοσχάρι). Το σουρίμι (σε ροδέλες) και βρασμένες γαρίδες είναι επίσης ιδανικές επιλογές. Μπορούμε να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά της επιλογής μας.
- Σερβίρισμα: Αντί για αλάτι, σερβίρουμε με σάλτσα σόγιας. Για τους πιο τολμηρούς, προσθέτουμε και σάλτσα τσίλι για έξτρα γεύση και ένταση.
Αυτό το ράμεν θα εντυπωσιάσει σίγουρα τους καλεσμένους σας και θα τους ταξιδέψει στην γεύση του Τόκιο, χωρίς να χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι! Ετοιμάστε το για μια ζεστή, γευστική εμπειρία που θα ενθουσιάσει όλους.
Ο Βασιλιάς του Ράμεν: Αυγό με Μαλακό Κρόκο
Το αυγό με τον μαλακό κρόκο είναι αυτό που απογειώνει το πιάτο του ράμεν, δίνοντάς του μια κρεμώδη υφή και μοναδική γεύση. Ακολουθείστε αυτήν την απλή διαδικασία για να πετύχετε το τέλειο αυγό:
Υλικά:
- Αυγά (όσο θέλετε να προσθέσετε στη σούπα σας)
- Νερό
- Πάγος (για να κρυώσουν τα αυγά)
Εκτέλεση:
- Βράσιμο αυγών: Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και φέρτε το σε βρασμό. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέστε τα αυγά προσεκτικά. Ρυθμίστε το χρονόμετρο για 7 λεπτά.
- Βράσιμο και ψύξη: Μετά από 7 λεπτά, αφαιρέστε τα αυγά από το νερό και τοποθετήστε τα αμέσως σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Αυτό το βήμα βοηθάει να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρηθεί ο κρόκος μαλακός.
- Καθάρισμα και κοπή: Όταν τα αυγά κρυώσουν, καθαρίστε τα προσεκτικά και κόψτε τα στη μέση. Τοποθετήστε τα στο κέντρο της σούπας, για να δημιουργήσετε την τέλεια παρουσίαση και γεύση.
Για αυγά από την προηγούμενη μέρα:
Αν θέλετε να παραμείνετε πιο πιστοί στην αυθεντική συνταγή, μπορείτε να βράσετε τα αυγά από την προηγούμενη μέρα. Απλά καθαρίστε τα και τοποθετήστε τα σε ένα τάπερ, καλύπτοντάς τα με σάλτσα σόγιας. Αυτό θα τους προσδώσει ένα πιο πλούσιο και βαθύ άρωμα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη σάλτσα σόγιας, μια πιο οικονομική και πρακτική τεχνική είναι να τοποθετήσετε τα αυγά σε μια σακούλα με ζιπ και να αφαιρέσετε τον αέρα, έτσι θα καλυφθούν ελαφρώς με τη σάλτσα χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε υπερβολική ποσότητα.
Το αυγό με τον μαλακό κρόκο είναι πραγματικά το «χρυσό» στοιχείο του ράμεν και προσθέτει την τέλεια υφή και γεύση στην πλούσια σούπα σας. Συνδυασμένο με τα υπόλοιπα υλικά, θα έχετε το πιο γευστικό ράμεν που έχετε φτιάξει ποτέ!
Καλή απόλαυση!