Γαστρονομία
Μαγειρίτσα η βασίλισσα της βραδιάς της Ανάστασης

Μετά το πρώτο «Χριστός Ανέστη» και τις αγκαλιές με αναμμένα κεριά, μετά τα φιλιά στα μάγουλα και τις φωνές “Αληθώς”, όλοι, μικροί και μεγάλοι, προσμένουν το ίδιο πράγμα, αυτή τη μια κουταλιά που μυρίζει σπίτι, Πάσχα και θαλπωρή. Μιλάμε για τη μαγειρίτσα, την αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της βραδιάς της Ανάστασης, που γεφυρώνει τη νηστεία με τη γιορτή, και φέρνει τις οικογένειες γύρω από το τραπέζι με ένα πιάτο ζεστής νοσταλγίας.
Ανάλογα με το πού μεγάλωσες, μπορεί να τη θυμάσαι πλούσια και παχιά, λεμονάτη και αρωματική, με εντόσθια να σιγοβράζουν σε μαρούλια και ρύζι, ή πιο ελαφριά, φυτική, αλλά το ίδιο γευστική. Γιατί η μαγειρίτσα, όσο και να τη σέβεσαι ως παράδοση, είναι πάνω απ’ όλα η γεύση μιας στιγμής, και αυτή τη στιγμή την αξίζουν όλοι.
Η vegan μαγειρίτσα δεν είναι μόνο για όσους κάνουν χορτοφαγική διατροφή, είναι και για εκείνους που δεν αντέχουν τα εντόσθια, για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη, για εκείνους που τους απωθεί το αρνί, αλλά δεν θέλουν να μείνουν έξω από το γευστικό πανηγύρι αυτής της νύχτας. Είναι το δικαίωμα στη μνήμη και στη συμμετοχή, χωρίς αποκλεισμούς.
Επίσης η επιλογή της χορτοφαγικής μαγειρίτσας που σαν βαθμός δυσκολίας στο μαγείρεμα και στο χρόνο που χρειάζεται για να παρασκευαστεί , είναι μια καλή επιλογή για οποιαδήποτε μέρα του χρόνου ειδικά όταν ο καιρός επιβάλει κάτι ζεστό και υγιεινό και νόστιμο.
Ακολουθούν δύο συνταγές, η μία με το σέβας της παράδοσης, και η άλλη με το φως μιας πιο ήπιας, σύγχρονης προσέγγισης.
Η κλασική μαγειρίτσα της Ανάστασης
Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια με καρδιά, πνευμόνια και συκώτι
1 αντεριά καθαρισμένη (προαιρετικά)
2 μαρούλια χοντροκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
μισό φλιτζάνι ρύζι γλασέ
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
2 αυγά
χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Καθαρίζεις και ζεματάς τη συκωταριά και τα αντεράκια, και τα κόβεις σε μικρά κομμάτια, σαν να στήνεις το σκηνικό για μια μυστική τελετή.
Σωτάρεις το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια με ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτεις τα εντόσθια και ανακατεύεις μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνεις τα μαρούλια, τα αφήνεις να μαραθούν, και προσθέτεις νερό ως τη μέση.
Βράζεις για περίπου 40 λεπτά, έπειτα προσθέτεις το ρύζι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζεις το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Στο τέλος, ετοιμάζεις το αυγολέμονο χτυπώντας αυγά με λεμόνι, προσθέτεις σιγά σιγά λίγο από το ζουμί της σούπας, και το ενσωματώνεις απαλά για να μη “κόψει”.
Η vegan μαγειρίτσα που θυμίζει την κλασική χωρίς να τη μιμείται
Υλικά
500 γραμμάρια μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο ή μείγμα)
2 μαρούλια χοντροκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
μισό φλιτζάνι ρύζι γλασέ
ελαιόλαδο
χυμός 2 λεμονιών
αλάτι και πιπέρι
προαιρετικά 2 κουταλιές ταχίνι ή λίγη φυτική κρέμα
Εκτέλεση
Σωτάρεις τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
Προσθέτεις τα μαρούλια και συνεχίζεις το σωτάρισμα, ρίχνεις νερό και αφήνεις να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Προσθέτεις ρύζι, άνηθο, αλάτι και πιπέρι και βράζεις για άλλα 20 λεπτά.
Ανακατεύεις το χυμό λεμονιού με λίγο ζουμί της σούπας και ταχίνι ή φυτική κρέμα αν θες, και το ρίχνεις στο τέλος για να δέσει το φαγητό και η ανάμνηση.
Η μαγειρίτσα δεν είναι απλώς ένα φαγητό, είναι μια στιγμή. Είναι η σούπα που τρως κουρασμένος αλλά ευτυχισμένος, όταν γύρισες από την Ανάσταση με ένα κερί στο χέρι, και βρήκες το τραπέζι στρωμένο όπως κάθε χρόνο. Εκεί που ο χρόνος κάνει πίσω, και ό,τι έχει σημασία είναι αυτό που σε περιμένει στο τραπέζι, και οι άνθρωποι γύρω σου.
Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία !