Γαστρονομία
Από το Καλάθι του Πάσχα στο Πιάτο: Ιδέες για τα Αυγά που Περίσσεψαν
Το Πάσχα πέρασε, οι καμπάνες σίγησαν, τα αρνιά έγιναν ανάμνηση (και καούρες), αλλά τα βαμμένα αυγά… παραμένουν. Πολύχρωμα, χαμογελαστά και ξεχασμένα στις φρουτιέρες, περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Και επειδή το φαγητό δεν είναι για πέταμα, αλλά για μοίρασμα, παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές και νόστιμες ιδέες για να αξιοποιήσετε τα αυγά που περίσσεψαν. Τίποτα εξεζητημένο, τίποτα δύσκολο. Μόνο λίγη φροντίδα, λίγη έμπνευση και πολλή νοστιμιά.
1. Πατατοσαλάτα της Ρόδου

Υλικά:
– 4-5 μέτριες πατάτες
– 2-3 βραστά αυγά
– 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
– Ελαιόλαδο
– Χυμός από 1 λεμόνι ή 2 κουταλιές μαγιονέζα
– Αλάτι, πιπέρι
– Προαιρετικά: λίγος μαϊντανός για χρώμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια. Προσθέτουμε τα αυγά και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Περιχύνουμε με λαδολέμονο ή ανακατεύουμε με μαγιονέζα, αναλόγως τα γούστα. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε λίγο στο ψυγείο πριν σερβίρουμε. Μπορούμε να το σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή σε μπολ.
2. Αυγά με ρώσικη σαλάτα
Υλικά:
– 4 βραστά αυγά
– 1 φλιτζάνι Ρώσικη σαλάτα (έτοιμη ή σπιτική)
– 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
– Λίγο φρέσκο μαϊντανό
– Πιπέρι
Και προαιρετικά φέτες ζαμπόν
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα αυγά στη μέση και αφαιρούμε προσεκτικά τους κρόκους. Τους λιώνουμε με ένα πιρούνι και τους ανακατεύουμε με τη Ρώσικη σαλάτα. Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε ή καλύπτουμε τα ασπράδια. Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι.
3. Σαλάτα του Σεφ με αυγό
Υλικά:
– 1 μικρό μαρούλι ή 1/2 iceberg
– 2 φέτες σαλάμι ή ζαμπόν
– 2 φέτες τυρί
– 2 βραστά αυγά
– 2 κουταλιές καλαμπόκι ή κόκκινα φασόλια
– Ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά (προαιρετικά)
– Ντρέσινγκ της αρεσκείας σας (σπιτικό ή απλό λάδι-ξύδι)
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το μαρούλι και το βάζουμε στη βάση ενός μεγάλου πιάτου. Κόβουμε τα αλλαντικά και τα τυριά σε λωρίδες, τα αυγά σε φέτες και προσθέτουμε όλα τα υλικά στο κέντρο. Αν θέλουμε, εμπλουτίζουμε με λίγα φρέσκα λαχανικά. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ λίγο πριν το σερβίρισμα.
Συνοπτικός Πίνακας
Συνταγή | Θερμίδες/μερίδα | Κόστος/μερίδα | Δυσκολία |
---|---|---|---|
Πατατοσαλάτα της Ρόδου | ~220 θερμίδες | Χαμηλό | Πολύ εύκολη |
Αυγά με ρώσικη σαλάτα | ~180 θερμίδες | Πολύ χαμηλό | Εύκολη |
Σαλάτα του Σεφ με αυγό | ~300 θερμίδες | Μέτριο | Εύκολη |
Σημείωση: Οι θερμίδες είναι κατά προσέγγιση και εξαρτώνται από τα υλικά και την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος — το μαγείρεμα στο σπίτι έχει την ευχέρεια να προσαρμόζεται στα μέτρα και στα σταθμά του καθενός.
Αν σας άρεσε το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο ή στείλτε μας τις δικές σας ιδέες ….