Connect with us

Τι θα φάμε σήμερα

🌞 Καλοκαίρι & Μοσχαράκι Στρογκανόφ

Published

on

Το καλοκαίρι έφτασε – και μαζί του, η ανάγκη για καλό φαγητό που ενώνει οικογένεια και φίλους γύρω από το τραπέζι γίνεται πιο έντονη από ποτέ.
Αν ψάχνετε για μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει με τη γεύση της, χωρίς να σας «κάψει» στην κουζίνα, τότε το μοσχαράκι στρογκανόφ είναι αυτό που χρειάζεστε.
Γρήγορο, πλούσιο, βελούδινο και πάντα… πιάτο για standing ovation!


🥩 Υλικά (για 4-5 άτομα)

  • 800 γρ. μοσχάρι (κιλότο ή νουά), κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 ml ζωμός βοδινού (ή νερό με κύβο)
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι και πιπέρι

👨‍🍳 Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το κρέας: Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο. Σοτάρουμε τις λωρίδες του μοσχαριού σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά. Βγάζουμε στην άκρη.
  2. Κρεμμύδι & Μανιτάρια: Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε λίγο βούτυρο αν χρειάζεται και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα.
  3. Χτίζουμε γεύση: Ρίχνουμε μέσα το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα και τον ζωμό.
  4. Σμίγουμε τα υλικά: Ξαναβάζουμε το κρέας στο τηγάνι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  5. Τελική πινελιά: Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση 2-3 λεπτά. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

🍽️ Πρόταση Σερβιρίσματος

Το μοσχαράκι στρογκανόφ παραδοσιακά σερβίρεται με πουρέ πατάτας ή λευκό ρύζι – όμως και τα ζυμαρικά μπορούν άνετα να απογειώσουν το πιάτο σας.
Και φυσικά, οι τηγανητές πατάτες – οι αγαπημένες όλων των παιδιών – δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις επιλογές.

Συνδυάστε το κατά βούληση, και καλή σας όρεξη! 🍷🍽️

Συνεχίστε να διαβάζετε
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι θα φάμε σήμερα

🧀 Baton Salé – Το Αλμυρό Μπισκότο με Τυρί !

Published

on

By

Η ζέστη του καλοκαιριού είναι η τέλεια αφορμή για να απολαύσετε μια δροσερή μπύρα. Και τι καλύτερο συνοδευτικό από τα μπατόν σαλέ – τα τραγανά, βουτυρένια αλμυρά μπισκότα με τυρί, που δίνουν στο ποτήρι σας χαρακτήρα και γεύση!

Τα baton salé είναι μια πιο απολαυστική, πλούσια εκδοχή των κλασικών breadsticks: βουτυρένια, αλμυρά, με έντονη γεύση τυριού και τραγανή υφή. Ιδανικά για να τα τσιμπολογήσετε με το ποτό σας, αλλά και τέλεια βάση για ένα γρήγορο μεζέ.


🧁 Συνταγή για Μπατόν Σαλέ

Υλικά:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)
  • 150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα, ένταμ ή παρμεζάνα)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα ή πιπέρι
  • 1 κρόκος αυγού + 1 κ.σ. γάλα (για επάλειψη)
  • Προαιρετικά: σουσάμι, παπαρουνόσπορος ή χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το αυγό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 0,5 εκ. και κόβουμε σε λωρίδες ή μπαστουνάκια.
  4. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο + γάλα και πασπαλίζουμε (αν θέλουμε).
  5. Ψήνουμε για 15–20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

🍻 Σερβίρισμα & Συνοδευτικά

Τα μπατόν σαλέ στέκονται υπέροχα μόνα τους, αλλά και ως μέρος ενός μεγαλύτερου πιατέλου με μεζέδες:

  • 🥗 Με ντιπ της επιλογής σας: ρώσικη σαλάτα, σαλάτα του κηπουρού, γιαούρτι με μυρωδικά
  • 🧀 Με τυριά & αλλαντικά
  • 🫒 Με τουρσιά, ελιές και φρεσκοκομμένα λαχανικά με λίγο ξίδι & αλάτι

Συνδυάστε τα όπως τραβάει η όρεξή σας, σερβίρετε δίπλα στην παγωμένη μπύρα, και απολαύστε το καλοκαίρι με γεύση και στυλ!

Καλή όρεξη! 🌞🍻🥨

Συνεχίστε να διαβάζετε

Life Style & Καθημερινότητα

⚽ Αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024!

Published

on

By

Η αγωνία μεγαλώνει όσο πλησιάζει η έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2024 στη Γερμανία! Από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου, ετοιμαστείτε για έναν ολόκληρο μήνα γεμάτο συναρπαστικούς αγώνες, αξέχαστα γκολ και δυνατά συναισθήματα — μέσα κι έξω από το γήπεδο.

Γκολ! Και τι δεν πρέπει να λείπει από ένα τέλειο πάρτι για να παρακολουθήσουμε τους αγώνες;
Μα φυσικά, τα σωστά σνακ και ποτά!

Είτε φιλοξενείτε φίλους είτε το γιορτάζετε μόνοι, δώστε στο πάρτι σας ποδοσφαιρική διάθεση με πρωτότυπα εδέσματα εμπνευσμένα από το άθλημα. Φανταστείτε:

  • 🍔 Μπέργκερ με ποδοσφαιρική εμφάνιση
  • 🥂 Ένα δροσιστικό κοκτέιλ ή μπύρες
  • 🧁 Cupcakes με διακόσμηση σε στυλ ποδοσφαίρου

Αυτές οι δημιουργικές λιχουδιές δεν θα γιορτάσουν μόνο τα γκολ στο γήπεδο — αλλά και τη δική σας παρέα! Εγγυημένη επιτυχία στο πάρτι.

Ας ξεκινήσουν οι αγώνες – και το γλέντι! 🎉⚽

Συνεχίστε να διαβάζετε

Τι θα φάμε σήμερα

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας

Published

on

By

Μια συνταγή με ρίζες από την Πόλη και άρωμα που ξυπνά οικογενειακά τραπέζια

🥩 Υλικά για το μοσχαράκι (4 άτομα):

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη (ή κονκασέ)
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2-3 κόκκοι μπαχάρι
  • Αλάτι – πιπέρι

🍆 Για τον πουρέ μελιτζάνας:

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. γάλα (ζεστό)
  • 1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
  • Αλάτι – πιπέρι

🔥 Εκτέλεση:

Μοσχαράκι κοκκινιστό

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρεις μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Σβήνεις με το κρασί, αφήνεις 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι.
  5. Σιγομαγειρεύεις για 1,5–2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να “δέσει” η σάλτσα.

Πουρές μελιτζάνας

  1. Ψήνεις τις μελιτζάνες ολόκληρες στο γκριλ ή σε φλόγα, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα και να μαλακώσουν (γύρω στα 30 λεπτά).
  2. Τις αφήνεις λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζεις. Τις πολτοποιείς με πιρούνι ή μούλτι.
  3. Σε κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο, ρίχνεις το αλεύρι, ανακατεύεις (σαν ρου).
  4. Προσθέτεις το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας διαρκώς.
  5. Ρίχνεις τις μελιτζάνες, ανακατεύεις καλά και στο τέλος προσθέτεις το τυρί. Διορθώνεις με αλάτι και πιπέρι.

🍽️ Σερβίρισμα:

Βάζεις τον πουρέ στη βάση του πιάτου και από πάνω το μοσχαράκι με λίγη από τη σάλτσα του.
Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή καπνιστή πάπρικα για άρωμα και χρώμα.

Συνεχίστε να διαβάζετε

Trending

Copyright © 2025