Γαστρονομία
Σπετσοφάι… αλλά αλλιώς!
Ένα κλασικό πιάτο με νέες πινελιές που θα λατρέψετε

Το σπετσοφάι είναι από τα αγαπημένα comfort foods των Ελλήνων. Σήμερα όμως, θα σας προτείνουμε μια παραλλαγή που θα αναβαθμίσει το αγαπημένο αυτό πιάτο και θα το μετατρέψει σε σταρ του τραπεζιού σας!
Η πρώτη διαφορά; Τα λουκάνικα. Εκτός από το παραδοσιακό χωριάτικο (είτε χειροποίητο από κρεοπωλείο είτε συσκευασμένο από το σούπερ μάρκετ), μπορείτε να παίξετε με διαφορετικούς τύπους:
λουκάνικα Φρανκφούρτης, πικάντικα chorizo, λουκάνικα κοτόπουλου ή μοσχαρίσια με βότανα όπως θυμάρι. Δεν χρειάζεται υπερβολή – δύο τύποι είναι αρκετοί για έξτρα βάθος γεύσης. Η βασική πρόταση είναι χωριάτικο λουκάνικο και τύπου Φρανκφούρτης
Για τις πιπεριές:
Προτιμήστε κόκκινες (Φλωρίνης) για γλυκιά, έντονη γεύση, αλλά και ό,τι υπάρχει στο ψυγείο ή στον κήπο σας είναι μια χαρά!
Η διαδικασία; Στρατηγικά απλή:
- Σε μεγάλο τηγάνι ή σοτέζα, χωρίς λάδι, ψήνουμε πρώτα τα πιο λιπαρά λουκάνικα να βγάλουν το λίπος τους. Τα αφαιρούμε και τα κρατάμε σε μπολ.
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο λάδι (αν χρειάζεται) και σοτάρουμε ένα μέτριο κρεμμύδι σε φέτες μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές, κομμένες σε πλατιές λωρίδες ή σε ζουλιέν.
- Μόλις μαλακώσουν, ξαναρίχνουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι να πάρουν μια βράση παρέα.
- Προσθέτουμε χυμό ντομάτας, αλατίζουμε, ρίχνουμε μπούκοβο αν αγαπάμε τα πικάντικα, και μυρωδικά: δάφνη για πέψη, θυμάρι, ρίγανη και θρούμπι για μεσογειακή μυσταγωγία.
- Μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα, πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πάρει ένα ροδαλό, κρεμώδες χρώμα και… έτοιμο!
Σερβίρισμα:
Συνοδεύστε το με ρύζι, πατάτες ψητές στο αλουμινόχαρτο, πατάτες τηγανητές ή ακόμα και μόνο του σαν δυνατός μεζές με πίτες ή φρυγανισμένο ψωμί.
Ιδανικό pairing;
- μπύρα παγωμένη
- ροζέ ή ξηρό κόκκινο κρασί
- ένα γεμάτο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο!
Τι θα φάμε σήμερα
🧀 Baton Salé – Το Αλμυρό Μπισκότο με Τυρί !
Η ζέστη του καλοκαιριού είναι η τέλεια αφορμή για να απολαύσετε μια δροσερή μπύρα. Και τι καλύτερο συνοδευτικό από τα μπατόν σαλέ – τα τραγανά, βουτυρένια αλμυρά μπισκότα με τυρί, που δίνουν στο ποτήρι σας χαρακτήρα και γεύση!
Τα baton salé είναι μια πιο απολαυστική, πλούσια εκδοχή των κλασικών breadsticks: βουτυρένια, αλμυρά, με έντονη γεύση τυριού και τραγανή υφή. Ιδανικά για να τα τσιμπολογήσετε με το ποτό σας, αλλά και τέλεια βάση για ένα γρήγορο μεζέ.

🧁 Συνταγή για Μπατόν Σαλέ
Υλικά:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)
- 150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα, ένταμ ή παρμεζάνα)
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πάπρικα ή πιπέρι
- 1 κρόκος αυγού + 1 κ.σ. γάλα (για επάλειψη)
- Προαιρετικά: σουσάμι, παπαρουνόσπορος ή χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το αυγό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 0,5 εκ. και κόβουμε σε λωρίδες ή μπαστουνάκια.
- Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο + γάλα και πασπαλίζουμε (αν θέλουμε).
- Ψήνουμε για 15–20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

🍻 Σερβίρισμα & Συνοδευτικά
Τα μπατόν σαλέ στέκονται υπέροχα μόνα τους, αλλά και ως μέρος ενός μεγαλύτερου πιατέλου με μεζέδες:
- 🥗 Με ντιπ της επιλογής σας: ρώσικη σαλάτα, σαλάτα του κηπουρού, γιαούρτι με μυρωδικά
- 🧀 Με τυριά & αλλαντικά
- 🫒 Με τουρσιά, ελιές και φρεσκοκομμένα λαχανικά με λίγο ξίδι & αλάτι
Συνδυάστε τα όπως τραβάει η όρεξή σας, σερβίρετε δίπλα στην παγωμένη μπύρα, και απολαύστε το καλοκαίρι με γεύση και στυλ!
Καλή όρεξη! 🌞🍻🥨
Life Style & Καθημερινότητα
⚽ Αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024!
Η αγωνία μεγαλώνει όσο πλησιάζει η έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2024 στη Γερμανία! Από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου, ετοιμαστείτε για έναν ολόκληρο μήνα γεμάτο συναρπαστικούς αγώνες, αξέχαστα γκολ και δυνατά συναισθήματα — μέσα κι έξω από το γήπεδο.

Γκολ! Και τι δεν πρέπει να λείπει από ένα τέλειο πάρτι για να παρακολουθήσουμε τους αγώνες;
Μα φυσικά, τα σωστά σνακ και ποτά!

Είτε φιλοξενείτε φίλους είτε το γιορτάζετε μόνοι, δώστε στο πάρτι σας ποδοσφαιρική διάθεση με πρωτότυπα εδέσματα εμπνευσμένα από το άθλημα. Φανταστείτε:

- 🍔 Μπέργκερ με ποδοσφαιρική εμφάνιση
- 🥂 Ένα δροσιστικό κοκτέιλ ή μπύρες
- 🧁 Cupcakes με διακόσμηση σε στυλ ποδοσφαίρου
Αυτές οι δημιουργικές λιχουδιές δεν θα γιορτάσουν μόνο τα γκολ στο γήπεδο — αλλά και τη δική σας παρέα! Εγγυημένη επιτυχία στο πάρτι.
Ας ξεκινήσουν οι αγώνες – και το γλέντι! 🎉⚽

Τι θα φάμε σήμερα
🌞 Καλοκαίρι & Μοσχαράκι Στρογκανόφ
Το καλοκαίρι έφτασε – και μαζί του, η ανάγκη για καλό φαγητό που ενώνει οικογένεια και φίλους γύρω από το τραπέζι γίνεται πιο έντονη από ποτέ.
Αν ψάχνετε για μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει με τη γεύση της, χωρίς να σας «κάψει» στην κουζίνα, τότε το μοσχαράκι στρογκανόφ είναι αυτό που χρειάζεστε.
Γρήγορο, πλούσιο, βελούδινο και πάντα… πιάτο για standing ovation!

🥩 Υλικά (για 4-5 άτομα)
- 800 γρ. μοσχάρι (κιλότο ή νουά), κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 100 ml λευκό κρασί
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 150 ml ζωμός βοδινού (ή νερό με κύβο)
- 2-3 κ.σ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
- Αλάτι και πιπέρι
👨🍳 Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το κρέας: Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο. Σοτάρουμε τις λωρίδες του μοσχαριού σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά. Βγάζουμε στην άκρη.
- Κρεμμύδι & Μανιτάρια: Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε λίγο βούτυρο αν χρειάζεται και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα.
- Χτίζουμε γεύση: Ρίχνουμε μέσα το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα και τον ζωμό.
- Σμίγουμε τα υλικά: Ξαναβάζουμε το κρέας στο τηγάνι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Τελική πινελιά: Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση 2-3 λεπτά. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
🍽️ Πρόταση Σερβιρίσματος
Το μοσχαράκι στρογκανόφ παραδοσιακά σερβίρεται με πουρέ πατάτας ή λευκό ρύζι – όμως και τα ζυμαρικά μπορούν άνετα να απογειώσουν το πιάτο σας.
Και φυσικά, οι τηγανητές πατάτες – οι αγαπημένες όλων των παιδιών – δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις επιλογές.
Συνδυάστε το κατά βούληση, και καλή σας όρεξη! 🍷🍽️
-
Πολιτισμός2 μήνες ago
Στολίστηκε με ευλάβεια ο Επιτάφιος του Αφάντου.
-
Τουρισμός2 μήνες ago
🏡 Ποιότητα Ζωής & Τουρισμός: Γιατί το Αφάντου μπορεί να γίνει πρότυπο
-
Επικαιρότητα & Πολιτισμός3 εβδομάδες ago
🚨 Απόπειρα διάρρηξης στα Αφάντου – Ένοπλος μεταξύ των δραστών
-
Επικαιρότητα & Πολιτισμός1 μήνα ago
Ηχορύπανση και ταχύτητα!
-
Χιούμορ2 μήνες ago
Το Μυστήριο του χαμένου καπαμά ! (χρονογράφημα)
-
Χιούμορ2 μήνες ago
🦇 Οι τρεις νυχτερίδες και το ρολόι του χωριού
-
Επικαιρότητα & Πολιτισμός1 μήνα ago
Ο κινεζικός γίγαντας που έρχεται να ενισχύσει την αεροπυρόσβεση παγκοσμίως
-
Τέχνες1 μήνα ago
Του Κάου το πουκάμισο-Αφαντενό παραμύθι