Γαστρονομία
Ράμεν: Το Στρητ Φουντ του Τόκιο στο Τραπέζι σας!
Τι είναι όμως το ράμεν; Πρόκειται για μια πλούσια, γευστική και γεμάτη υφές σούπα με ζυμαρικά (νούντλς). Στην Ιαπωνία, το ράμεν είναι δημοφιλές ως γρήγορο φαγητό, όπως το αντίστοιχο σουβλάκι στην Ελλάδα. Αλλά πώς φτιάχνεται το ράμεν;

Οι σεφ που το παρασκευάζουν συνήθως δεν αποκαλύπτουν εύκολα τα μυστικά τους, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Το σίγουρο είναι ότι η βάση του είναι ένας καλός, δυνατός ζωμός, συνήθως φτιαγμένος από βρασμένα κόκκαλα, κρέας, λαχανικά και μυρωδικά. Σε αυτόν τον ζωμό βράζουν τα χειροποίητα νουντλς και γαρνίρονται με σουρίμι, θαλασσινά, λάδι καίλ (είδος λάχανου, αλλά στην Ελλάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λαχανίδα, που είναι εξίσου νόστιμη και πλησιάζει στη γεύση του καίλ), κομμάτια από βραστό κρέας και λαχανικά.
Ας δούμε όμως πώς μπορείτε να φτιάξετε μια συνταγή προσαρμοσμένη στα υλικά που είναι πιο εύκολα διαθέσιμα στην αγορά μας. Θα ενθουσιάσει τα παιδιά σας, ειδικά αν είναι φανατικοί των άνηθων γεύσεων!
Υλικά για τον ζωμό:
- 2 κύβοι κρέατος (ή, ιδανικά, στήθος μοσχαριού με οστό και χοιρινό με κόκαλο)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 καρότο
- Λίγο σέλινο
- Νουντλς (ζυμαρικά για ράμεν)
- Μανιτάρια ή έτοιμο κατεψυγμένο ασιατικό μείγμα λαχανικών (υπάρχει στα σούπερ μάρκετ)
- Λαχανίδα, λάχανο ή προ-βρασμένο λαχανάκι Βρυξελλών (για να γίνει πιο ευχάριστο για τα παιδιά)
- Κομμάτια από βραστό ή ψητό κρέας (κοτόπουλο ή μοσχάρι)
- Σουρίμι (ιδανικά αστακοουράς σε ροδέλες)
- Βραστές γαρίδες
- Σάλτσα σόγιας (για να σερβίρετε αντί για αλάτι)
- Σάλτσα τσίλι (για τους πιο τολμηρούς)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του ζωμού: Βράζουμε νερό και προσθέτουμε μέσα 2 κύβους κρέατος. Αν έχουμε την ευχέρεια, μπορούμε να βράσουμε κρέας με κόκκαλο, όπως στήθος μοσχαριού με οστό και χοιρινό. Αντί για κύβους, η γεύση του ζωμού θα είναι πολύ πιο πλούσια. Στο ζωμό, προσθέτουμε ένα ξερό κρεμμύδι, 2 φύλλα δάφνης, 1 καρότο και λίγο σέλινο. Ξαφρίζουμε συνεχώς τον ζωμό και αφήνουμε να μειωθεί στο 1/3 της κατσαρόλας για να πάρει έντονη γεύση.
- Προετοιμασία των νουντλς: Βάζουμε τα νουντλς (ζυμαρικά για ράμεν) σε καυτό βρασμένο νερό, για να φουσκώσουν χωρίς να τα βράσουμε πολύ. Θα μαγειρευτούν μαζί με τον ζωμό αργότερα.
- Σοτάρισμα λαχανικών: Στο γουόκ ή σε ένα βαθύ τηγάνι (σοτέζα), ρίχνουμε τα λαχανικά που θέλουμε να προσθέσουμε στην σούπα, όπως μανιτάρια, κατεψυγμένο ασιατικό μείγμα λαχανικών ή λαχανίδα/λάχανο/λαχανάκι Βρυξελλών. Τα αφήνουμε να μαραθούν λίγο και μετά ρίχνουμε τον ζωμό για την μερίδα που ετοιμάζουμε.
- Συγκέντρωση του πιάτου: Προσθέτουμε τα νουντλς στον ζωμό και ανακατεύουμε για λίγο πάνω στη φωτιά. Μόλις μαγειρευτεί, τοποθετούμε το μείγμα σε ένα βαθύ μπολ.
- Γαρνίρισμα: Στο μπολ, προσθέτουμε κομμάτια από το βραστό κρέας ή ψητό κρέας (κοτόπουλο ή μοσχάρι). Το σουρίμι (σε ροδέλες) και βρασμένες γαρίδες είναι επίσης ιδανικές επιλογές. Μπορούμε να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά της επιλογής μας.
- Σερβίρισμα: Αντί για αλάτι, σερβίρουμε με σάλτσα σόγιας. Για τους πιο τολμηρούς, προσθέτουμε και σάλτσα τσίλι για έξτρα γεύση και ένταση.
Αυτό το ράμεν θα εντυπωσιάσει σίγουρα τους καλεσμένους σας και θα τους ταξιδέψει στην γεύση του Τόκιο, χωρίς να χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι! Ετοιμάστε το για μια ζεστή, γευστική εμπειρία που θα ενθουσιάσει όλους.
Ο Βασιλιάς του Ράμεν: Αυγό με Μαλακό Κρόκο
Το αυγό με τον μαλακό κρόκο είναι αυτό που απογειώνει το πιάτο του ράμεν, δίνοντάς του μια κρεμώδη υφή και μοναδική γεύση. Ακολουθείστε αυτήν την απλή διαδικασία για να πετύχετε το τέλειο αυγό:
Υλικά:
- Αυγά (όσο θέλετε να προσθέσετε στη σούπα σας)
- Νερό
- Πάγος (για να κρυώσουν τα αυγά)
Εκτέλεση:
- Βράσιμο αυγών: Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και φέρτε το σε βρασμό. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέστε τα αυγά προσεκτικά. Ρυθμίστε το χρονόμετρο για 7 λεπτά.
- Βράσιμο και ψύξη: Μετά από 7 λεπτά, αφαιρέστε τα αυγά από το νερό και τοποθετήστε τα αμέσως σε ένα μπολ με νερό και πάγο. Αυτό το βήμα βοηθάει να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρηθεί ο κρόκος μαλακός.
- Καθάρισμα και κοπή: Όταν τα αυγά κρυώσουν, καθαρίστε τα προσεκτικά και κόψτε τα στη μέση. Τοποθετήστε τα στο κέντρο της σούπας, για να δημιουργήσετε την τέλεια παρουσίαση και γεύση.
Για αυγά από την προηγούμενη μέρα:
Αν θέλετε να παραμείνετε πιο πιστοί στην αυθεντική συνταγή, μπορείτε να βράσετε τα αυγά από την προηγούμενη μέρα. Απλά καθαρίστε τα και τοποθετήστε τα σε ένα τάπερ, καλύπτοντάς τα με σάλτσα σόγιας. Αυτό θα τους προσδώσει ένα πιο πλούσιο και βαθύ άρωμα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λιγότερη σάλτσα σόγιας, μια πιο οικονομική και πρακτική τεχνική είναι να τοποθετήσετε τα αυγά σε μια σακούλα με ζιπ και να αφαιρέσετε τον αέρα, έτσι θα καλυφθούν ελαφρώς με τη σάλτσα χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε υπερβολική ποσότητα.
Το αυγό με τον μαλακό κρόκο είναι πραγματικά το «χρυσό» στοιχείο του ράμεν και προσθέτει την τέλεια υφή και γεύση στην πλούσια σούπα σας. Συνδυασμένο με τα υπόλοιπα υλικά, θα έχετε το πιο γευστικό ράμεν που έχετε φτιάξει ποτέ!
Καλή απόλαυση!
Τι θα φάμε σήμερα
🧀 Baton Salé – Το Αλμυρό Μπισκότο με Τυρί !
Η ζέστη του καλοκαιριού είναι η τέλεια αφορμή για να απολαύσετε μια δροσερή μπύρα. Και τι καλύτερο συνοδευτικό από τα μπατόν σαλέ – τα τραγανά, βουτυρένια αλμυρά μπισκότα με τυρί, που δίνουν στο ποτήρι σας χαρακτήρα και γεύση!
Τα baton salé είναι μια πιο απολαυστική, πλούσια εκδοχή των κλασικών breadsticks: βουτυρένια, αλμυρά, με έντονη γεύση τυριού και τραγανή υφή. Ιδανικά για να τα τσιμπολογήσετε με το ποτό σας, αλλά και τέλεια βάση για ένα γρήγορο μεζέ.

🧁 Συνταγή για Μπατόν Σαλέ
Υλικά:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)
- 150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα, ένταμ ή παρμεζάνα)
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πάπρικα ή πιπέρι
- 1 κρόκος αυγού + 1 κ.σ. γάλα (για επάλειψη)
- Προαιρετικά: σουσάμι, παπαρουνόσπορος ή χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το αυγό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 0,5 εκ. και κόβουμε σε λωρίδες ή μπαστουνάκια.
- Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο + γάλα και πασπαλίζουμε (αν θέλουμε).
- Ψήνουμε για 15–20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

🍻 Σερβίρισμα & Συνοδευτικά
Τα μπατόν σαλέ στέκονται υπέροχα μόνα τους, αλλά και ως μέρος ενός μεγαλύτερου πιατέλου με μεζέδες:
- 🥗 Με ντιπ της επιλογής σας: ρώσικη σαλάτα, σαλάτα του κηπουρού, γιαούρτι με μυρωδικά
- 🧀 Με τυριά & αλλαντικά
- 🫒 Με τουρσιά, ελιές και φρεσκοκομμένα λαχανικά με λίγο ξίδι & αλάτι
Συνδυάστε τα όπως τραβάει η όρεξή σας, σερβίρετε δίπλα στην παγωμένη μπύρα, και απολαύστε το καλοκαίρι με γεύση και στυλ!
Καλή όρεξη! 🌞🍻🥨
Life Style & Καθημερινότητα
⚽ Αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024!
Η αγωνία μεγαλώνει όσο πλησιάζει η έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2024 στη Γερμανία! Από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου, ετοιμαστείτε για έναν ολόκληρο μήνα γεμάτο συναρπαστικούς αγώνες, αξέχαστα γκολ και δυνατά συναισθήματα — μέσα κι έξω από το γήπεδο.

Γκολ! Και τι δεν πρέπει να λείπει από ένα τέλειο πάρτι για να παρακολουθήσουμε τους αγώνες;
Μα φυσικά, τα σωστά σνακ και ποτά!

Είτε φιλοξενείτε φίλους είτε το γιορτάζετε μόνοι, δώστε στο πάρτι σας ποδοσφαιρική διάθεση με πρωτότυπα εδέσματα εμπνευσμένα από το άθλημα. Φανταστείτε:

- 🍔 Μπέργκερ με ποδοσφαιρική εμφάνιση
- 🥂 Ένα δροσιστικό κοκτέιλ ή μπύρες
- 🧁 Cupcakes με διακόσμηση σε στυλ ποδοσφαίρου
Αυτές οι δημιουργικές λιχουδιές δεν θα γιορτάσουν μόνο τα γκολ στο γήπεδο — αλλά και τη δική σας παρέα! Εγγυημένη επιτυχία στο πάρτι.
Ας ξεκινήσουν οι αγώνες – και το γλέντι! 🎉⚽

Τι θα φάμε σήμερα
🌞 Καλοκαίρι & Μοσχαράκι Στρογκανόφ
Το καλοκαίρι έφτασε – και μαζί του, η ανάγκη για καλό φαγητό που ενώνει οικογένεια και φίλους γύρω από το τραπέζι γίνεται πιο έντονη από ποτέ.
Αν ψάχνετε για μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει με τη γεύση της, χωρίς να σας «κάψει» στην κουζίνα, τότε το μοσχαράκι στρογκανόφ είναι αυτό που χρειάζεστε.
Γρήγορο, πλούσιο, βελούδινο και πάντα… πιάτο για standing ovation!

🥩 Υλικά (για 4-5 άτομα)
- 800 γρ. μοσχάρι (κιλότο ή νουά), κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 100 ml λευκό κρασί
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 150 ml ζωμός βοδινού (ή νερό με κύβο)
- 2-3 κ.σ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
- Αλάτι και πιπέρι
👨🍳 Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το κρέας: Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο. Σοτάρουμε τις λωρίδες του μοσχαριού σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά. Βγάζουμε στην άκρη.
- Κρεμμύδι & Μανιτάρια: Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε λίγο βούτυρο αν χρειάζεται και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα.
- Χτίζουμε γεύση: Ρίχνουμε μέσα το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα και τον ζωμό.
- Σμίγουμε τα υλικά: Ξαναβάζουμε το κρέας στο τηγάνι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Τελική πινελιά: Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση 2-3 λεπτά. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
🍽️ Πρόταση Σερβιρίσματος
Το μοσχαράκι στρογκανόφ παραδοσιακά σερβίρεται με πουρέ πατάτας ή λευκό ρύζι – όμως και τα ζυμαρικά μπορούν άνετα να απογειώσουν το πιάτο σας.
Και φυσικά, οι τηγανητές πατάτες – οι αγαπημένες όλων των παιδιών – δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις επιλογές.
Συνδυάστε το κατά βούληση, και καλή σας όρεξη! 🍷🍽️
-
Πολιτισμός2 μήνες ago
Στολίστηκε με ευλάβεια ο Επιτάφιος του Αφάντου.
-
Τουρισμός2 μήνες ago
🏡 Ποιότητα Ζωής & Τουρισμός: Γιατί το Αφάντου μπορεί να γίνει πρότυπο
-
Επικαιρότητα & Πολιτισμός3 εβδομάδες ago
🚨 Απόπειρα διάρρηξης στα Αφάντου – Ένοπλος μεταξύ των δραστών
-
Επικαιρότητα & Πολιτισμός1 μήνα ago
Ηχορύπανση και ταχύτητα!
-
Χιούμορ2 μήνες ago
Το Μυστήριο του χαμένου καπαμά ! (χρονογράφημα)
-
Χιούμορ2 μήνες ago
🦇 Οι τρεις νυχτερίδες και το ρολόι του χωριού
-
Επικαιρότητα & Πολιτισμός1 μήνα ago
Ο κινεζικός γίγαντας που έρχεται να ενισχύσει την αεροπυρόσβεση παγκοσμίως
-
Τέχνες1 μήνα ago
Του Κάου το πουκάμισο-Αφαντενό παραμύθι