Connect with us

Γαστρονομία

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Published

on

Την άνοιξη, τα κολοκυθάκια έχουν την τιμητική τους. Φρέσκα, τρυφερά, γεμάτα άρωμα, ζητάνε απλώς σεβασμό και λίγη τέχνη.

Αν τα γεμίσουμε με ρύζι, κιμά, μυρωδικά και άνιθο, μπορούν να μαγειρευτούν είτε στην κατσαρόλα είτε στον φούρνο. Το μόνο που μένει είναι να δέσουμε τον ζωμό τους με ένα ελαφρύ αυγολέμονο — όχι βαρύ, όχι ξινό, απλά όσο πρέπει για να δώσει το φινίρισμα.

Ένα πιάτο κλασικό, ελληνικό, παρηγορητικό.


🧺 Υλικά (για 4 άτομα):

  • 12 μικρά κολοκυθάκια (ίδια σε μέγεθος)
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 100 γρ. ρύζι γλασέ
  • 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 3–4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • 2 αυγά
  • Χυμός από 1–2 λεμόνια (ανάλογα την ένταση που θέλεις)
  • Λίγο από τον ζωμό του φαγητού

🥣 Εκτέλεση:

Προετοιμασία:

  1. Πλένεις καλά τα κολοκυθάκια και κόβεις προσεκτικά τα “καπάκια” τους. Με ένα κουταλάκι ή εργαλείο, αφαιρείς το εσωτερικό τους, προσέχοντας να μη σπάσουν.

Γέμιση:

  1. Σε μπολ ανακατεύεις τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και λίγο από το ψιλοκομμένο εσωτερικό των κολοκυθιών.
  2. Γεμίζεις τα κολοκυθάκια κατά 3/4 (γιατί το ρύζι φουσκώνει), τα σκεπάζεις με τα “καπάκια” τους και τα τοποθετείς όρθια σε κατσαρόλα ή ταψί.

Μαγείρεμα:

  1. Προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να φτάνει στη μέση των κολοκυθιών. Σιγοβράζεις με κλειστό καπάκι για περίπου 40–45 λεπτά ή τα ψήνεις στον φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα.

🍋 Το αυγολέμονο:

  1. Σε μπολ χτυπάς τα αυγά με τον χυμό λεμονιού.
  2. Παίρνεις σιγά-σιγά ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και τον ρίχνεις στο αυγολέμονο ανακατεύοντας (για να μην κόψει).
  3. Περιχύνεις με προσοχή το φαγητό και δεν το ξαναβάζεις σε φωτιά – μόνο αφήνεις λίγα λεπτά να “δέσει” με τη θερμότητα που έχει.

📝 Σημείωση:

Αν θέλεις πιο πυκνό αυγολέμονο, μπορείς να προσθέσεις 1 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό στο μίγμα, πριν το ρίξεις στο φαγητό.


🍽️ Σερβίρισμα:

Σερβίρεις ζεστά ή χλιαρά, με φρέσκο ψωμί. Μπορείς να προσθέσεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή λίγη ρίγανη στο τέλος.

Συνεχίστε να διαβάζετε
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι θα φάμε σήμερα

🧀 Baton Salé – Το Αλμυρό Μπισκότο με Τυρί !

Published

on

By

Η ζέστη του καλοκαιριού είναι η τέλεια αφορμή για να απολαύσετε μια δροσερή μπύρα. Και τι καλύτερο συνοδευτικό από τα μπατόν σαλέ – τα τραγανά, βουτυρένια αλμυρά μπισκότα με τυρί, που δίνουν στο ποτήρι σας χαρακτήρα και γεύση!

Τα baton salé είναι μια πιο απολαυστική, πλούσια εκδοχή των κλασικών breadsticks: βουτυρένια, αλμυρά, με έντονη γεύση τυριού και τραγανή υφή. Ιδανικά για να τα τσιμπολογήσετε με το ποτό σας, αλλά και τέλεια βάση για ένα γρήγορο μεζέ.


🧁 Συνταγή για Μπατόν Σαλέ

Υλικά:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)
  • 150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα, ένταμ ή παρμεζάνα)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα ή πιπέρι
  • 1 κρόκος αυγού + 1 κ.σ. γάλα (για επάλειψη)
  • Προαιρετικά: σουσάμι, παπαρουνόσπορος ή χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το αυγό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 0,5 εκ. και κόβουμε σε λωρίδες ή μπαστουνάκια.
  4. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο + γάλα και πασπαλίζουμε (αν θέλουμε).
  5. Ψήνουμε για 15–20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

🍻 Σερβίρισμα & Συνοδευτικά

Τα μπατόν σαλέ στέκονται υπέροχα μόνα τους, αλλά και ως μέρος ενός μεγαλύτερου πιατέλου με μεζέδες:

  • 🥗 Με ντιπ της επιλογής σας: ρώσικη σαλάτα, σαλάτα του κηπουρού, γιαούρτι με μυρωδικά
  • 🧀 Με τυριά & αλλαντικά
  • 🫒 Με τουρσιά, ελιές και φρεσκοκομμένα λαχανικά με λίγο ξίδι & αλάτι

Συνδυάστε τα όπως τραβάει η όρεξή σας, σερβίρετε δίπλα στην παγωμένη μπύρα, και απολαύστε το καλοκαίρι με γεύση και στυλ!

Καλή όρεξη! 🌞🍻🥨

Συνεχίστε να διαβάζετε

Life Style & Καθημερινότητα

⚽ Αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024!

Published

on

By

Η αγωνία μεγαλώνει όσο πλησιάζει η έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2024 στη Γερμανία! Από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου, ετοιμαστείτε για έναν ολόκληρο μήνα γεμάτο συναρπαστικούς αγώνες, αξέχαστα γκολ και δυνατά συναισθήματα — μέσα κι έξω από το γήπεδο.

Γκολ! Και τι δεν πρέπει να λείπει από ένα τέλειο πάρτι για να παρακολουθήσουμε τους αγώνες;
Μα φυσικά, τα σωστά σνακ και ποτά!

Είτε φιλοξενείτε φίλους είτε το γιορτάζετε μόνοι, δώστε στο πάρτι σας ποδοσφαιρική διάθεση με πρωτότυπα εδέσματα εμπνευσμένα από το άθλημα. Φανταστείτε:

  • 🍔 Μπέργκερ με ποδοσφαιρική εμφάνιση
  • 🥂 Ένα δροσιστικό κοκτέιλ ή μπύρες
  • 🧁 Cupcakes με διακόσμηση σε στυλ ποδοσφαίρου

Αυτές οι δημιουργικές λιχουδιές δεν θα γιορτάσουν μόνο τα γκολ στο γήπεδο — αλλά και τη δική σας παρέα! Εγγυημένη επιτυχία στο πάρτι.

Ας ξεκινήσουν οι αγώνες – και το γλέντι! 🎉⚽

Συνεχίστε να διαβάζετε

Τι θα φάμε σήμερα

🌞 Καλοκαίρι & Μοσχαράκι Στρογκανόφ

Published

on

By

Το καλοκαίρι έφτασε – και μαζί του, η ανάγκη για καλό φαγητό που ενώνει οικογένεια και φίλους γύρω από το τραπέζι γίνεται πιο έντονη από ποτέ.
Αν ψάχνετε για μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει με τη γεύση της, χωρίς να σας «κάψει» στην κουζίνα, τότε το μοσχαράκι στρογκανόφ είναι αυτό που χρειάζεστε.
Γρήγορο, πλούσιο, βελούδινο και πάντα… πιάτο για standing ovation!


🥩 Υλικά (για 4-5 άτομα)

  • 800 γρ. μοσχάρι (κιλότο ή νουά), κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 ml ζωμός βοδινού (ή νερό με κύβο)
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι και πιπέρι

👨‍🍳 Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το κρέας: Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο. Σοτάρουμε τις λωρίδες του μοσχαριού σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά. Βγάζουμε στην άκρη.
  2. Κρεμμύδι & Μανιτάρια: Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε λίγο βούτυρο αν χρειάζεται και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα.
  3. Χτίζουμε γεύση: Ρίχνουμε μέσα το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα και τον ζωμό.
  4. Σμίγουμε τα υλικά: Ξαναβάζουμε το κρέας στο τηγάνι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  5. Τελική πινελιά: Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση 2-3 λεπτά. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

🍽️ Πρόταση Σερβιρίσματος

Το μοσχαράκι στρογκανόφ παραδοσιακά σερβίρεται με πουρέ πατάτας ή λευκό ρύζι – όμως και τα ζυμαρικά μπορούν άνετα να απογειώσουν το πιάτο σας.
Και φυσικά, οι τηγανητές πατάτες – οι αγαπημένες όλων των παιδιών – δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις επιλογές.

Συνδυάστε το κατά βούληση, και καλή σας όρεξη! 🍷🍽️

Συνεχίστε να διαβάζετε

Trending

Copyright © 2025