Connect with us

Γαστρονομία

Μαγειρίτσα η βασίλισσα της βραδιάς της Ανάστασης

Published

on

Μετά το πρώτο «Χριστός Ανέστη» και τις αγκαλιές με αναμμένα κεριά, μετά τα φιλιά στα μάγουλα και τις φωνές “Αληθώς”, όλοι, μικροί και μεγάλοι, προσμένουν το ίδιο πράγμα, αυτή τη μια κουταλιά που μυρίζει σπίτι, Πάσχα και θαλπωρή. Μιλάμε για τη μαγειρίτσα, την αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της βραδιάς της Ανάστασης, που γεφυρώνει τη νηστεία με τη γιορτή, και φέρνει τις οικογένειες γύρω από το τραπέζι με ένα πιάτο ζεστής νοσταλγίας.

Ανάλογα με το πού μεγάλωσες, μπορεί να τη θυμάσαι πλούσια και παχιά, λεμονάτη και αρωματική, με εντόσθια να σιγοβράζουν σε μαρούλια και ρύζι, ή πιο ελαφριά, φυτική, αλλά το ίδιο γευστική. Γιατί η μαγειρίτσα, όσο και να τη σέβεσαι ως παράδοση, είναι πάνω απ’ όλα η γεύση μιας στιγμής, και αυτή τη στιγμή την αξίζουν όλοι.

Η vegan μαγειρίτσα δεν είναι μόνο για όσους κάνουν χορτοφαγική διατροφή, είναι και για εκείνους που δεν αντέχουν τα εντόσθια, για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη, για εκείνους που τους απωθεί το αρνί, αλλά δεν θέλουν να μείνουν έξω από το γευστικό πανηγύρι αυτής της νύχτας. Είναι το δικαίωμα στη μνήμη και στη συμμετοχή, χωρίς αποκλεισμούς.

Επίσης η επιλογή της χορτοφαγικής μαγειρίτσας που σαν βαθμός δυσκολίας στο μαγείρεμα και στο χρόνο που χρειάζεται για να παρασκευαστεί , είναι μια καλή επιλογή για οποιαδήποτε μέρα του χρόνου ειδικά όταν ο καιρός επιβάλει κάτι ζεστό και υγιεινό και νόστιμο.

Ακολουθούν δύο συνταγές, η μία με το σέβας της παράδοσης, και η άλλη με το φως μιας πιο ήπιας, σύγχρονης προσέγγισης.


Η κλασική μαγειρίτσα της Ανάστασης

Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια με καρδιά, πνευμόνια και συκώτι
1 αντεριά καθαρισμένη (προαιρετικά)
2 μαρούλια χοντροκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
μισό φλιτζάνι ρύζι γλασέ
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
2 αυγά
χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Καθαρίζεις και ζεματάς τη συκωταριά και τα αντεράκια, και τα κόβεις σε μικρά κομμάτια, σαν να στήνεις το σκηνικό για μια μυστική τελετή.
Σωτάρεις το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια με ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτεις τα εντόσθια και ανακατεύεις μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνεις τα μαρούλια, τα αφήνεις να μαραθούν, και προσθέτεις νερό ως τη μέση.
Βράζεις για περίπου 40 λεπτά, έπειτα προσθέτεις το ρύζι, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζεις το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά.
Στο τέλος, ετοιμάζεις το αυγολέμονο χτυπώντας αυγά με λεμόνι, προσθέτεις σιγά σιγά λίγο από το ζουμί της σούπας, και το ενσωματώνεις απαλά για να μη “κόψει”.


Η vegan μαγειρίτσα που θυμίζει την κλασική χωρίς να τη μιμείται

Υλικά
500 γραμμάρια μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο ή μείγμα)
2 μαρούλια χοντροκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
μισό φλιτζάνι ρύζι γλασέ
ελαιόλαδο
χυμός 2 λεμονιών
αλάτι και πιπέρι
προαιρετικά 2 κουταλιές ταχίνι ή λίγη φυτική κρέμα

Εκτέλεση
Σωτάρεις τα μανιτάρια με τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα.
Προσθέτεις τα μαρούλια και συνεχίζεις το σωτάρισμα, ρίχνεις νερό και αφήνεις να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Προσθέτεις ρύζι, άνηθο, αλάτι και πιπέρι και βράζεις για άλλα 20 λεπτά.
Ανακατεύεις το χυμό λεμονιού με λίγο ζουμί της σούπας και ταχίνι ή φυτική κρέμα αν θες, και το ρίχνεις στο τέλος για να δέσει το φαγητό και η ανάμνηση.


Η μαγειρίτσα δεν είναι απλώς ένα φαγητό, είναι μια στιγμή. Είναι η σούπα που τρως κουρασμένος αλλά ευτυχισμένος, όταν γύρισες από την Ανάσταση με ένα κερί στο χέρι, και βρήκες το τραπέζι στρωμένο όπως κάθε χρόνο. Εκεί που ο χρόνος κάνει πίσω, και ό,τι έχει σημασία είναι αυτό που σε περιμένει στο τραπέζι, και οι άνθρωποι γύρω σου.

Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία !

Συνεχίστε να διαβάζετε
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι θα φάμε σήμερα

🧀 Baton Salé – Το Αλμυρό Μπισκότο με Τυρί !

Published

on

By

Η ζέστη του καλοκαιριού είναι η τέλεια αφορμή για να απολαύσετε μια δροσερή μπύρα. Και τι καλύτερο συνοδευτικό από τα μπατόν σαλέ – τα τραγανά, βουτυρένια αλμυρά μπισκότα με τυρί, που δίνουν στο ποτήρι σας χαρακτήρα και γεύση!

Τα baton salé είναι μια πιο απολαυστική, πλούσια εκδοχή των κλασικών breadsticks: βουτυρένια, αλμυρά, με έντονη γεύση τυριού και τραγανή υφή. Ιδανικά για να τα τσιμπολογήσετε με το ποτό σας, αλλά και τέλεια βάση για ένα γρήγορο μεζέ.


🧁 Συνταγή για Μπατόν Σαλέ

Υλικά:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)
  • 150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα, ένταμ ή παρμεζάνα)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα ή πιπέρι
  • 1 κρόκος αυγού + 1 κ.σ. γάλα (για επάλειψη)
  • Προαιρετικά: σουσάμι, παπαρουνόσπορος ή χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το αυγό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 0,5 εκ. και κόβουμε σε λωρίδες ή μπαστουνάκια.
  4. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο + γάλα και πασπαλίζουμε (αν θέλουμε).
  5. Ψήνουμε για 15–20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

🍻 Σερβίρισμα & Συνοδευτικά

Τα μπατόν σαλέ στέκονται υπέροχα μόνα τους, αλλά και ως μέρος ενός μεγαλύτερου πιατέλου με μεζέδες:

  • 🥗 Με ντιπ της επιλογής σας: ρώσικη σαλάτα, σαλάτα του κηπουρού, γιαούρτι με μυρωδικά
  • 🧀 Με τυριά & αλλαντικά
  • 🫒 Με τουρσιά, ελιές και φρεσκοκομμένα λαχανικά με λίγο ξίδι & αλάτι

Συνδυάστε τα όπως τραβάει η όρεξή σας, σερβίρετε δίπλα στην παγωμένη μπύρα, και απολαύστε το καλοκαίρι με γεύση και στυλ!

Καλή όρεξη! 🌞🍻🥨

Συνεχίστε να διαβάζετε

Life Style & Καθημερινότητα

⚽ Αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2024!

Published

on

By

Η αγωνία μεγαλώνει όσο πλησιάζει η έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2024 στη Γερμανία! Από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου, ετοιμαστείτε για έναν ολόκληρο μήνα γεμάτο συναρπαστικούς αγώνες, αξέχαστα γκολ και δυνατά συναισθήματα — μέσα κι έξω από το γήπεδο.

Γκολ! Και τι δεν πρέπει να λείπει από ένα τέλειο πάρτι για να παρακολουθήσουμε τους αγώνες;
Μα φυσικά, τα σωστά σνακ και ποτά!

Είτε φιλοξενείτε φίλους είτε το γιορτάζετε μόνοι, δώστε στο πάρτι σας ποδοσφαιρική διάθεση με πρωτότυπα εδέσματα εμπνευσμένα από το άθλημα. Φανταστείτε:

  • 🍔 Μπέργκερ με ποδοσφαιρική εμφάνιση
  • 🥂 Ένα δροσιστικό κοκτέιλ ή μπύρες
  • 🧁 Cupcakes με διακόσμηση σε στυλ ποδοσφαίρου

Αυτές οι δημιουργικές λιχουδιές δεν θα γιορτάσουν μόνο τα γκολ στο γήπεδο — αλλά και τη δική σας παρέα! Εγγυημένη επιτυχία στο πάρτι.

Ας ξεκινήσουν οι αγώνες – και το γλέντι! 🎉⚽

Συνεχίστε να διαβάζετε

Τι θα φάμε σήμερα

🌞 Καλοκαίρι & Μοσχαράκι Στρογκανόφ

Published

on

By

Το καλοκαίρι έφτασε – και μαζί του, η ανάγκη για καλό φαγητό που ενώνει οικογένεια και φίλους γύρω από το τραπέζι γίνεται πιο έντονη από ποτέ.
Αν ψάχνετε για μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει με τη γεύση της, χωρίς να σας «κάψει» στην κουζίνα, τότε το μοσχαράκι στρογκανόφ είναι αυτό που χρειάζεστε.
Γρήγορο, πλούσιο, βελούδινο και πάντα… πιάτο για standing ovation!


🥩 Υλικά (για 4-5 άτομα)

  • 800 γρ. μοσχάρι (κιλότο ή νουά), κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 ml ζωμός βοδινού (ή νερό με κύβο)
  • 2-3 κ.σ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι και πιπέρι

👨‍🍳 Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το κρέας: Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο. Σοτάρουμε τις λωρίδες του μοσχαριού σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά. Βγάζουμε στην άκρη.
  2. Κρεμμύδι & Μανιτάρια: Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε λίγο βούτυρο αν χρειάζεται και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα.
  3. Χτίζουμε γεύση: Ρίχνουμε μέσα το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα και τον ζωμό.
  4. Σμίγουμε τα υλικά: Ξαναβάζουμε το κρέας στο τηγάνι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  5. Τελική πινελιά: Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση 2-3 λεπτά. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

🍽️ Πρόταση Σερβιρίσματος

Το μοσχαράκι στρογκανόφ παραδοσιακά σερβίρεται με πουρέ πατάτας ή λευκό ρύζι – όμως και τα ζυμαρικά μπορούν άνετα να απογειώσουν το πιάτο σας.
Και φυσικά, οι τηγανητές πατάτες – οι αγαπημένες όλων των παιδιών – δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις επιλογές.

Συνδυάστε το κατά βούληση, και καλή σας όρεξη! 🍷🍽️

Συνεχίστε να διαβάζετε

Trending

Copyright © 2025