Συνταγές
🍝 Μακαρονάδα Πριμαβέρα με Λαχανικά Εποχής: Γεύση Άνοιξης στο Πιάτο!
Η πριμαβέρα σημαίνει «άνοιξη» στα ιταλικά – και αυτή η μακαρονάδα είναι ό,τι πιο φρέσκο και πολύχρωμο μπορεί να μπει στο πιάτο σου. Ιδανική για χορτοφάγους, ελαφριά αλλά πλούσια σε γεύση, και πάνω απ’ όλα: φτιαγμένη με τα λαχανικά που βρίσκουμε τώρα στην αγορά.

🛒 Υλικά (για 4 μερίδες):
- 400 γρ. μακαρόνια (ιδανικά πένες, φουζίλι ή σπαγγέτι)
- 2 μικρά κολοκυθάκια σε φέτες
- 1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
- 1 κρεμμύδι (κατά προτίμηση κόκκινο), σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
- 1 κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά σε λωρίδες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες ώριμες (ή 10 ντοματίνια), σε κύβους
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- Αλάτι, πιπέρι
- (προαιρετικά) Λίγο πεκορίνο ή φέτα για το σερβίρισμα
👨🍳 Εκτέλεση:
- Βράσε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στράγγισέ τα, κράτα ένα φλιτζάνι από το νερό τους και άφησέ τα στην άκρη.
- Σόταρε τα λαχανικά: Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, βάλε το ελαιόλαδο και τσιγάρισε πρώτα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν, πρόσθεσε τη μελιτζάνα και τις πιπεριές. Μετά από 5’ βάλε και τα κολοκυθάκια.
- Πρόσθεσε τις ντομάτες και αλατοπιπέρωσε. Άφησε τα να σιγομαγειρευτούν για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα και να γίνει ένα δεμένο, αρωματικό σύνολο. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
- Ρίξε τα μακαρόνια μέσα στο τηγάνι και ανακάτεψε καλά για να δέσουν με τα λαχανικά. Αν είναι στεγνό, ρίξε λίγο ακόμη από το νερό που κράτησες.
- Τέλος με το φρέσκο βότανο και (αν θες) λίγο τριμμένο τυρί.
📝 Tips:
- Η μελιτζάνα μπορεί να προψηθεί για πιο “καπνιστή” γεύση.
- Μπορείς να προσθέσεις καρότο, μανιτάρια ή αρακά αν είναι της εποχής.
- Για vegan εκδοχή, απλώς απόφυγε το τυρί ή βάλε διατροφική μαγιά.
🌿 Το καλό της εποχικής κουζίνας;
Ό,τι κι αν βρεις στη λαϊκή, το βάζεις στο τηγάνι σου. Η φύση ξέρει πότε πρέπει να φας τι. Και αυτή η πριμαβέρα το αποδεικνύει στο πιάτο.
Καλή όρεξη – και μη ξεχάσεις να σκουπίσεις το πιάτο με λίγο ψωμί στο τέλος. Είναι παράδοση, όχι αγένεια.
Τι θα φάμε σήμερα
🧀 Baton Salé – Το Αλμυρό Μπισκότο με Τυρί !
Η ζέστη του καλοκαιριού είναι η τέλεια αφορμή για να απολαύσετε μια δροσερή μπύρα. Και τι καλύτερο συνοδευτικό από τα μπατόν σαλέ – τα τραγανά, βουτυρένια αλμυρά μπισκότα με τυρί, που δίνουν στο ποτήρι σας χαρακτήρα και γεύση!
Τα baton salé είναι μια πιο απολαυστική, πλούσια εκδοχή των κλασικών breadsticks: βουτυρένια, αλμυρά, με έντονη γεύση τυριού και τραγανή υφή. Ιδανικά για να τα τσιμπολογήσετε με το ποτό σας, αλλά και τέλεια βάση για ένα γρήγορο μεζέ.

🧁 Συνταγή για Μπατόν Σαλέ
Υλικά:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)
- 150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ. γραβιέρα, ένταμ ή παρμεζάνα)
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. πάπρικα ή πιπέρι
- 1 κρόκος αυγού + 1 κ.σ. γάλα (για επάλειψη)
- Προαιρετικά: σουσάμι, παπαρουνόσπορος ή χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το βούτυρο και το δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το αυγό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο 0,5 εκ. και κόβουμε σε λωρίδες ή μπαστουνάκια.
- Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον κρόκο + γάλα και πασπαλίζουμε (αν θέλουμε).
- Ψήνουμε για 15–20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

🍻 Σερβίρισμα & Συνοδευτικά
Τα μπατόν σαλέ στέκονται υπέροχα μόνα τους, αλλά και ως μέρος ενός μεγαλύτερου πιατέλου με μεζέδες:
- 🥗 Με ντιπ της επιλογής σας: ρώσικη σαλάτα, σαλάτα του κηπουρού, γιαούρτι με μυρωδικά
- 🧀 Με τυριά & αλλαντικά
- 🫒 Με τουρσιά, ελιές και φρεσκοκομμένα λαχανικά με λίγο ξίδι & αλάτι
Συνδυάστε τα όπως τραβάει η όρεξή σας, σερβίρετε δίπλα στην παγωμένη μπύρα, και απολαύστε το καλοκαίρι με γεύση και στυλ!
Καλή όρεξη! 🌞🍻🥨
Τι θα φάμε σήμερα
🌞 Καλοκαίρι & Μοσχαράκι Στρογκανόφ
Το καλοκαίρι έφτασε – και μαζί του, η ανάγκη για καλό φαγητό που ενώνει οικογένεια και φίλους γύρω από το τραπέζι γίνεται πιο έντονη από ποτέ.
Αν ψάχνετε για μια συνταγή που θα εντυπωσιάσει με τη γεύση της, χωρίς να σας «κάψει» στην κουζίνα, τότε το μοσχαράκι στρογκανόφ είναι αυτό που χρειάζεστε.
Γρήγορο, πλούσιο, βελούδινο και πάντα… πιάτο για standing ovation!

🥩 Υλικά (για 4-5 άτομα)
- 800 γρ. μοσχάρι (κιλότο ή νουά), κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 100 ml λευκό κρασί
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 150 ml ζωμός βοδινού (ή νερό με κύβο)
- 2-3 κ.σ. μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
- Αλάτι και πιπέρι
👨🍳 Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το κρέας: Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο. Σοτάρουμε τις λωρίδες του μοσχαριού σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά. Βγάζουμε στην άκρη.
- Κρεμμύδι & Μανιτάρια: Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε λίγο βούτυρο αν χρειάζεται και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Στο τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο για λίγα δευτερόλεπτα.
- Χτίζουμε γεύση: Ρίχνουμε μέσα το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την πάπρικα, τη μουστάρδα και τον ζωμό.
- Σμίγουμε τα υλικά: Ξαναβάζουμε το κρέας στο τηγάνι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
- Τελική πινελιά: Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση 2-3 λεπτά. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
🍽️ Πρόταση Σερβιρίσματος
Το μοσχαράκι στρογκανόφ παραδοσιακά σερβίρεται με πουρέ πατάτας ή λευκό ρύζι – όμως και τα ζυμαρικά μπορούν άνετα να απογειώσουν το πιάτο σας.
Και φυσικά, οι τηγανητές πατάτες – οι αγαπημένες όλων των παιδιών – δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τις επιλογές.
Συνδυάστε το κατά βούληση, και καλή σας όρεξη! 🍷🍽️
Τι θα φάμε σήμερα
Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας
Μια συνταγή με ρίζες από την Πόλη και άρωμα που ξυπνά οικογενειακά τραπέζια

🥩 Υλικά για το μοσχαράκι (4 άτομα):
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 400 γρ. ντομάτα τριμμένη (ή κονκασέ)
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2-3 κόκκοι μπαχάρι
- Αλάτι – πιπέρι
🍆 Για τον πουρέ μελιτζάνας:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 φλ. γάλα (ζεστό)
- 1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα
- Αλάτι – πιπέρι
🔥 Εκτέλεση:
Μοσχαράκι κοκκινιστό
- Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρεις μέχρι να γυαλίσουν.
- Σβήνεις με το κρασί, αφήνεις 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι.
- Σιγομαγειρεύεις για 1,5–2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να “δέσει” η σάλτσα.
Πουρές μελιτζάνας
- Ψήνεις τις μελιτζάνες ολόκληρες στο γκριλ ή σε φλόγα, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα και να μαλακώσουν (γύρω στα 30 λεπτά).
- Τις αφήνεις λίγο να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζεις. Τις πολτοποιείς με πιρούνι ή μούλτι.
- Σε κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο, ρίχνεις το αλεύρι, ανακατεύεις (σαν ρου).
- Προσθέτεις το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας διαρκώς.
- Ρίχνεις τις μελιτζάνες, ανακατεύεις καλά και στο τέλος προσθέτεις το τυρί. Διορθώνεις με αλάτι και πιπέρι.
🍽️ Σερβίρισμα:
Βάζεις τον πουρέ στη βάση του πιάτου και από πάνω το μοσχαράκι με λίγη από τη σάλτσα του.
Μπορείς να προσθέσεις και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή καπνιστή πάπρικα για άρωμα και χρώμα.
-
Πολιτισμός2 μήνες ago
Στολίστηκε με ευλάβεια ο Επιτάφιος του Αφάντου.
-
Τουρισμός2 μήνες ago
🏡 Ποιότητα Ζωής & Τουρισμός: Γιατί το Αφάντου μπορεί να γίνει πρότυπο
-
Επικαιρότητα & Πολιτισμός3 εβδομάδες ago
🚨 Απόπειρα διάρρηξης στα Αφάντου – Ένοπλος μεταξύ των δραστών
-
Επικαιρότητα & Πολιτισμός1 μήνα ago
Ηχορύπανση και ταχύτητα!
-
Χιούμορ2 μήνες ago
Το Μυστήριο του χαμένου καπαμά ! (χρονογράφημα)
-
Χιούμορ2 μήνες ago
🦇 Οι τρεις νυχτερίδες και το ρολόι του χωριού
-
Επικαιρότητα & Πολιτισμός1 μήνα ago
Ο κινεζικός γίγαντας που έρχεται να ενισχύσει την αεροπυρόσβεση παγκοσμίως
-
Τέχνες1 μήνα ago
Του Κάου το πουκάμισο-Αφαντενό παραμύθι